STATE OF ARIZONA

REDUCTION IN FORCE
COVERED EMPLOYEES

QUESTIONS/ANSWERS
DISCLAIMER: These questions and answers are an advisory document and do not create rights or privileges for employees nor add duties or responsibilities for management.  Nothing in these questions and answers should be interpreted to conflict with federal or state laws or rules.  If a conflict is discovered the appropriate laws or rules control.  
GENERAL
 1)  Why would an agency conduct a reduction in force (RIF)?

In accordance with the State Personnel System Rules, RIF’s may be conducted for any number of reasons, including: 1) a lack of funds or work; 2) abolishing one or more covered positions, 3) a material change in job duties or agency organization; or 4) the introduction of a cost reduction initiative.
2) When will the RIF occur?

There is no timetable for an individual RIF to occur.  Management will determine the appropriate time to conduct a RIF for a given unit.

3) What happens in a reduction in force?

An agency uses retention points to identify permanent status employees within a class series affected by a RIF for retention in the employee’s current position, transfer, reduction or separation.  Retention points are based upon performance evaluation scores, with any relevant PASE scores being converted to MAP scores.
4) What happens to temporary, original probationary and limited appointment employees?

In accordance with State Personnel System Rule R2-5B-602(B)(1), “An agency head shall separate a covered employee who is not a permanent status employee in the class affected by the reduction in force in the following order before any reduction in force action is taken that affects a permanent status employee, provided the separation of the non-permanent status employee will accomplish, or assist in accomplishing, the purpose of the reduction in force:
a. Temporary employee

b. Original probationary employee, and

c. Limited appointment employee.”

5) I think my job is being abolished. Will I be separated?

Not necessarily.  If an agency is required to conduct a RIF, the application of State Personnel System Rule R2-5B-602(E) will determine what happens to individual employees.

6) How much notice will I be given if I am affected by the RIF?

Written notice shall be provided at least five business days in advance to each employee identified for transfer, reduction, or separation.  If circumstances beyond the agency’s control do not permit at least five business days’ notice, the agency head shall provide notice as soon as the agency head is aware of the necessity to transfer, reduce or separate the employee.

7) Will I be placed in another job as part of the RIF?

There is no guarantee of being placed in another job.  In accordance with State Personnel System Rule R2-5B-602(E), “An agency head shall offer a position to an employee identified for transfer, reduction, or separation with the highest number of points on the retention point list in descending order as follows:  

a. If a vacant covered position exists and an employee possesses the required qualifications for the position, an agency head shall make the single best offer, in terms of pay range, within the agency of:  
i. A regular position at the same or lower pay range in the same class series as the employee’s present permanent status position;

ii. A regular position at the same or lower pay range in any class series in which the employee held permanent status during the past five years; or

iii. If both positions described in subsections (E)(3)(a)(i) and (ii) are available, the position described in subsection (E)(3)(a)(i).

8) Will I keep my current pay if placed in a lower grade position?

The employee’s pay shall be determined in accordance with the State Personnel System Rules and guidelines established by the ADOA Director.
9) What is my last day of employment after I receive a specific reduction in force notice?

Your last day of employment will be stated in your reduction in force notice.

11)  I am being separated from State employment. Is there someone I can contact for further information?

The agency human resources office is the best source from which to request more detailed information.

12)  If I have state equipment in my possession, where do I return these items?

Your supervisor will collect all state equipment such as laptop, cell phone, pager, electronics, ID badge, parking permit, keys, uniforms, bus card, all office equipment and manuals, etc.

  FUTURE EMPLOYMENT

1) What services are available to assist me during this transition period?

The Career Center is providing services and individual support for your career transition during this process.  The Center will help you prepare for your job search and provide support, resources and coaching to make your next career decision.  The Career Center published and has available a complete Job Search Guide to use as a resource.
2)  How long may I utilize the services of the Career Center?
If you have been separated from service due to the reduction in force, you have 60 days from your last day of employment to use the services of the Career Center.  You may contact the Center at (602) 542-2733 to make an appointment.

3)  Where do I apply for other State of Arizona job opportunities?

All open State of Arizona positions can be found on the state website at www.azstatejobs.gov.  Please ensure your profile and resume are up to date with your current phone numbers and email address.  If you have not created a profile on the state website, the directions on how to apply are online.  If you need assistance, please contact ADOA at (602) 542-5482 or the Career Center at (602) 542-2733.

4) Will my agency allow me work time to participate in an interview with other State agencies?

Common practice is to allow employees two hours of work time to participate in the interview process with other state agencies.

5) If a prospective employer contacts the agency, what information will be provided them when asked for a reference?

The agency will provide your current and previous class titles and dates received, name and location of current and previous agencies to which you were assigned, current and previous salaries and dates of each change, and name of employee’s current or last known supervisor.  

FINAL COMPENSATION
1)  When will I receive my last pay check?

Your last paycheck will be available within seven working days from the effective date of your separation.  Unless you make other arrangements with your agency payroll office, your paycheck will be mailed to your address of record.  
2)  What will be included in my last pay check?

Your last pay check will include the number of hours worked in the current pay period plus your leave balances, including annual leave, compensatory leave, overtime, extra hours and holiday hours earned (if applicable).  Sick leave balances will not be paid out unless you are retirement eligible – see “Retiree Accumulated Sick Leave” program below.  Compensatory hours shall be paid out at your average regular pay rate during your last three years of employment, or your final regular pay rate, whichever is higher.  Regular deductions such as wage assignments, loan payments and deferred compensation will be deducted from your last paycheck.  If you have questions, please contact your agency human resources department.

3) Will I be compensated for any unused sick leave when I am separated?
No, you will not be compensated for any unused sick leave.  However, the State of Arizona will maintain your sick leave balance for two years, and if you return to the State within that time, your balance will be reinstated.  You will need to inform your new agency when you return to the State within two years of being separated to ensure your sick leave balance is reinstated.

If you are considering retirement, please refer to the Retirement section in this document for sick leave benefits.

BENEFITS
NOTE:  To ensure you have complete and accurate information regarding your specific benefits, please contact the ADOA Benefits Department at (602) 542-5008.
1)  Is the Employee Assistance Program (EAP) available to me after I leave the State?

The services of the EAP may be available to you. You may be eligible to utilize short-term counseling and/or financial consulting services after your last day of employment.  Please visit www.benefitoptions.az.gov for additional information or contact ADOA Wellness at (602)-771-WELL.

2)  How will my medical benefits be affected?

You will receive a letter which will explain in detail your medical insurance rights under the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1986 (COBRA).  This Act allows you to continue your medical coverage for a specified time.  The cost rate table and worksheet are available online.  You may contact ADOA Benefits at 602-542-5008 or access this information at http://benefitoptions.az.gov/bsd%20COBRA.html.
3)  How will my additional insurance benefits be affected?

Every state employee eligible for benefits is automatically enrolled in basic life insurance coverage.  You may also have elected to enroll in Supplemental Life, Accidental Death and Dismemberment Insurance and /or Dependent Life insurance, Short Term and Long Term Disability.  If applicable, information regarding the continuation of that insurance can be found at http://benefitoptions.az.gov/bsd%20resources.html or by contacting ADOA Benefits at 602-542-5008.

4)  If I am enrolled in the Medical or Dependent Care Flexible Spending Account, who do I contact to answer my questions?
You should contact the ADOA Benefits Department at (602) 542-5008 for complete instructions.

RETIREMENT

1)  Who do I contact to see if I am eligible to retire?

Contact your retirement system prior to or upon separation to learn about short-term and long-term advantages/disadvantages of leaving contributions on deposit, withdrawing contributions, buying credited service, etc.

ARIZONA STATE RETIREMENT SYSTEM (ASRS)

3300 North Central Avenue
Phoenix, AZ 85012

Phoenix: (602) 240- 2000

Tucson: 520 239-3100
Outside Metro Phoenix & Tucson

Telephone: (800) 621- 3778

TDFD (Hearing Impaired): 

(602) 240- 5333

Website: www.azasrs.gov
PUBLIC SAFETY PERSONNEL RETIREMENT SYSTEM (PSPRS)

ELECTED OFFICIALS RETIREMENT PLAN (EORP)

CORRECTIONS OFFICERS RETIREMENT PLAN (CORP)

3010 E. Camelback Road #200

Phoenix, AZ 85016

In Phoenix: (602) 255-5575

Website: www.psprs.com
2)  If I retire is my unused sick leave paid to me?

The State of Arizona has a Retiree Accumulated Sick Leave Program (RASL).  An employee who participates in one of the authorized State of Arizona retirement systems, who has at least 500 hours of accumulated sick leave, and retires from state service, is eligible to receive a percent of their current hourly rate of pay times a percentage of the accrued sick leave hours, up to 1500 hours.  Additional information regarding the Retiree Accumulated Sick Leave Program (RASL) is available online at www.gao.az.gov/rasl.   If an employee is eligible to apply for this benefit, the employee must submit the required paperwork within 180 days of his or her retirement date.  If the employee wishes to rollover a portion of the first payment into the State of Arizona sponsored deferred compensation, the employee must apply within 30 calendar days after leaving state service.  For complete information, please go to the RASL website www.gao.az.gov/rasl.

DEFERRED COMPENSATION

1) Who do I contact if I participate in the Deferred Compensation Program?

If you participate in the deferred compensation program, contact your agency representative to learn about the options that are available once you are separated due to a reduction.  This information can be accessed online at www.nrsservicecenter.com or by telephone at (800) 796-9753.
UNEMPLOYMENT INSURANCE
1)  Who do I contact about Unemployment Insurance?

Information regarding unemployment insurance can be accessed by telephone in Phoenix at (602) 364-2722 or Tucson at (520) 791-2722. You can also access information online at www.azdes.gov/landing.aspx?id=4211.
COMMUNITY RESOURCE PROGRAMS

1) What additional community resources are available to me? 

The Arizona Department of Economic Security (DES) outlines an entire array of assistance programs that DES offers, including information on the Arizona Health Care Cost Containment System (AHCCCS), food stamps, cash assistance, employment assistance through the Jobs Program, and guaranteed childcare.  This information can be accessed on line at www.azdes.gov. 
A community Information and Referral Service is also available to you.  Please visit the online website at www.cir.org for complete instructions.  You may wish to review the booklet entitled Surviving Unemployment.

RISK MANAGEMENT CLAIM

1) What if I have an outstanding risk management claim, who should I contact?

If you have an outstanding risk management claim (e.g. Property & Liability, Worker’s Compensation), it will continue to be reviewed and processed by the Arizona Department of Administration’s Risk Management Unit.  You can contact them at (602) 542-2182 or at www.azrisk.state.az.us
COMPUTER PURCHASE PROGRAM

1)  Who do I contact if I have purchased a home computer through the Computer Purchase Program?
If you have purchased a computer through the Computer Purchase Program with the State of Arizona, please contact Purchasing Power at (866) 638-3954 for further information.

AUTO HOME INSURANCE PROGRAM

1)  If I have auto and/or home insurance through the Auto Home Insurance Program, who do I contact?

If you have selected auto or home insurance through the Auto Home Insurance Program with the State of Arizona, please contact Liberty Mutual at (800) 786-1855, Metlife at (800) 438-6388, or Travelers at (888) 695-4640 for further information.

ADDITIONAL INFORMATION WHEN LEAVING STATE SERVICE

Under certain circumstances the law may prohibit public officers and employees from engaging in specific activities for a period of time after leaving state service.  These statutory restrictions are discussed in the Arizona Revised Statutes, Title 38, Chapter 3, Article 8, Conflict of Interest of Officers and Employees.  Officers and employees who are leaving state government employment should familiarize themselves with the prescribed limitations to avoid future complications.  You can review the statute at www.azleg.gov/ArizonaRevisedStatutes.asp
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